Sahabat Ilmu

Ahad, 20 Februari 2011

Kisah Ibrahim Nasser - Adakah Kita Orang Yang Bersyukur? (Pengajaran Dan Renungan)

Assalamualaikum.

Saya baru sahaja membaca
satu artikel yang menginsafkan.Jadi,saya mahu kongsikan di sini.

Selamat Membaca.


Assalamualaikum. 


Nikmat Kesihatan 
Dua nikmat agung yang diabaikan kebanyakan orang ialah kesihatan dan masa lapang. (Hadis riwayat Imam Bukhari, Tirmidzi dan Ibn Majah)
E-mail ini adalah cerita bergambar yang sebenar . 
Ianya boleh merubah hidup kita, cara kita berfikir serta maksud hidup kita.
Ianya adalah kisah seorang lelaki dariBahrain yang bernama Ibrahim Nasser. 


Dia telah lumpuh sepenuhnya sejak lahir dan hanya boleh mengerakkan kepala dan jari-jari. Pernafasannya juga terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan.Ibrahim telah menanam keinginan untuk bertemu dengan Sheik Nabeel Al-Wadi seorang ulama’ dari Kuwait. Ayah Ibrahim telah memohon kepada Syeikh Nabeel Al-Wadi agar dapat menunaikan hajat anaknya Ibrahim untuk berjumpa dengannya.

Ini gambar Syeikh Nabeel di Lapangan Terbang dalam perjalanan untuk berjumpa dengan Ibrahim.
Ibrahim tersangat gembira dapat berjumpa dengan Sheikh Nabeel bila beliau membuka pintu biliknya. Kegembiraannya dapat digambarkan pada raut wajahnya sehingga sukar baginya untuk berkata-kata pada mulanya.
Saat-saat bila Syeikh Nabeel masuk ke dalam bilik Ibrahim
Dan ini adalah wajah kegembiraan Ibrahim bila dapat berjumpa dengan Syeikh Nabeel Perhatikan alat pernafasan dileher Ibrahim…dia tidak dapat bernafas secara normal

Syeikh Nabeel mencium dahi Ibrahim
                Ibrahim bersama-sama ayah, bapa saudaranya dan Syeikh NabeelSemasa perbualan mereka , Syeikh Nabeel telah bertanyakan satu soalan yang telah menyebabkan Ibrahim tidak dapat menahan tangisan lantas menghamburkan air mata.
Ibrahim tidak dapat menahan air mata yang mengalir apabila mengenangkan pengalaman yang menyedihkan
Syeikh Nabil mengusapkan air mata Ibrahim 


Tamat Artikel.


Itulah dia.Jika Ibrahim yang kurang upaya boleh berdakwah melalui internet,inikan pula kita.
Renung-renunglah kelemahan diri kita.
p/s: Artikel ini saya copy paste bulat-bulat.Jadi,mungkin ada kesilapan bahasa dan teks yang agak tidak kemas.Maafkan saya.
Assalamualaikum dan Selamat Beramal.
sumber artikel :
linkTahukah anda apakah soalan yang telah menyebabkan Ibrahim tidak dapat menahan kesedihan sehingga menangis sepuas-puasnya ?
Wahai saudara-saudara sekelian Allah telah memberikan kita semua nikmat kesihatan dan kita semua boleh berjalan dengan tidak ada masalah. Adakah kita menunaikan sholat kita di masjid ataupun kita hanya membuang masa berjam-jam di depan TV dan komputer ?


Syeikh Nabeel telah bertanya kepada beliau, sekiranya Allah memberikan dia nikmat kesihatan sehingga dia boleh berjalan, apakah yang akan dilakukan olehnya ? 


Mendengar Soalan ini, Ibrahim telah menangis sepuas-puasnya sehingga ayahnya, bapa saudaranya dan kesemua orang di dalam bilik itu termasuk juga jurugambar telah menangis.Dia telah menjawab, demi Allah jika saya boleh berjalan maka saya akan menunaikan sholat saya di masjid dengan penuh gembira dan akan menggunakan segala nikmat kesihatan untuk mendapat redha Allah. 

Syeikh Nabeel dan Ibrahim berkongsi cerita tentang dakwah melalui internet dan segala macam usaha yang diperlukan olehnya. Mereka juga berkongsi cerita tentang perkara lain.Wahai saudara-saudara sekelian Allah telah memberikan kita semua nikmat kesihatan dan kita semua boleh berjalan dengan tidak ada masalah. Adakah kita menunaikan sholat kita di masjid ataupun kita hanya membuang masa berjam-jam di depan TV dan komputer ?

Tamat Artikel.


Itulah dia.Jika Ibrahim yang kurang upaya boleh berdakwah melalui internet,inikan pula kita.
Renung-renunglah kelemahan diri kita.
p/s: Artikel ini saya copy paste bulat-bulat.Jadi,mungkin ada kesilapan bahasa dan teks yang agak tidak kemas.Maafkan saya.
Assalamualaikum dan Selamat Beramal.
sumber artikel : link

Tiada ulasan: