Sahabat Ilmu

Jumaat, 5 Ogos 2011

"Universiti" Ramadhan Sebuah Jihad Pentarbiahan Diri


Salam untuk semua, moga dirahmati-NYA =)

Puasa bukan sahaja menahan diri daripada makan dan minum sahaja tetapi mengekang hawa nafsu daripada perbuatan yang sia-sia. Beerti jihad berpuasa juga menuntut kita menjaga pandangan mata, telinga, mulut dan hati supaya selari dengan tuntutan syarak. Menahan pandangan daripada perkara yang haram, menahan pendengaran dan percakapan daripada perkara yang sia-sia, akhir sekali menjaga hati supaya sentiasa ikhlas dan mengharapkan keredhaan dari-NYA.

Sabda Rasulullah s.a.w. setelah pulang dari perang Badar ."Kita telah pulang dari jihad yang kecil (peperangan) dan kita menuju kepada jihad yang lebih besar. Para sahabat berkata: Apakah jihad yang lebih besar? Rasulullah s.a.w. bersabda: Jihad menentang hawa nafsu".
Segala tuntutan itu bukan sahaja beerti mendefiniskan "puasa" itu sendiri, tetapi secara tidak langsung mendidik diri kita semasa berada "universiti" Ramadhan supaya sukses semasa proses pentarbiahan. Akhir sekali momentum kejayaan di "universiti" Ramadhan diteruskan apabila melangkah keluar dari pintu Ramadhan nanti.

Soalnya, Apakah kita sudah bersedia menyiapkan diri untuk ke "universiti" tersebut? Apakah kejayaan Ramadhan sekadar terhenti di kala menjelangnya bulan Syawal? Bersama-sama renungkan...peluang kita adalah sama semasa di dunia, tetapi berbeza dikala hitungan amal di akhirat kelak. Justeru, rebutlah segala ruang dan peluang yang ada di "universiti" Ramadhan yang mulia ini.

Hadith al-Bukhari dan Muslim, “Sesungguhnya syaitan itu bergerak di dalam diri anak Adam melalui saluran darah. Maka sempitkanlah perjalanannya dengan berlapar”.

http://www.mohamadazhan.com

Tiada ulasan: