Sahabat Ilmu

Isnin, 15 Ogos 2011

Isu Bacaan Sebelum Subuh: TG Nik Abd Aziz & Pemuda PAS Setuju Fatwa Pulau Pinang

Written by zain-ys

Bernama melaporkan, TG Nik Abd Aziz bin Nik Mat Mursyidul Am PAS bersetuju dan menyokong fatwa yang dikeluarkan oleh JK Fatwa Negeri Pulau Pinang yang melarang bacaan al-Quran diperdengarkan melalui pembesar suara di masjid-masjid sebelum azan Subuh sehingga mengganggu masyarakat sekeliling.

Sementara ini Ketua Pemuda PAS Pusat juga menyatakan sokongannya terhadap fatwa berkenaan.
---------------------------------------

Petikan Berita
Nik Aziz Sokong Larangan Bacaan al-Quran Guna Pembesar Suara

KOTA BAHARU, 14 Ogos (Bernama) -- Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak bersetuju amalan bacaan al-Quran dibuat menggunakan pembesar suara sehingga mengganggu mesyarakat sekitarnya.

Mursyidul Am PAS itu berkata perbuatan itu tidak mengambil kira sensitiviti masyarakat setempat sehingga boleh menyusahkan mereka dan seseorang Islam harus menghormati masyarakat sekeliling dengan tidak membuat bising, walaupun dengan membaca al-Quran menggunakan pembesar suara.

Sehubungan itu, beliau menyokong tindakan Jawatankuasa Fatwa Negeri Pulau Pinang yang melarang bacaan al-Quran menggunakan pembesar suara pada waktu Subuh.

"Kita (umat Islam) hanya dibenarkan melaungkan suara ketika azan untuk mengerjakan solat. Oleh itu, saya tidak bersetuju jika masjid menggunakan pembesar suara sehingga menjejaskan orang lain yang sedang tidur atau sakit," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Koperasi Rakyat Kelantan Berhad (KRKB) di sini, hari ini.

Beliau ditanya mengenai tindakan Kerajaan Pulau Pinang melarang penggunaan pembesar suara semasa mengaji al-Quran pada waktu subuh di masjid dan surau di negeri itu.

Terdahulu dalam ucapannya, Nik Abdul Aziz menggesa wanita negeri ini yang suka membeli atau menyimpan barang kemas supaya menjualnya untuk dilaburkan dalam KRKB yang baru dilancarkan itu.

Ini kerana, katanya, ia akan memberi pulangan yang menguntungkan kesan kenaikan harga emas dunia yang menjadi bahan pelaburan urusniaga koperasi menerusi Permodalan Kelantan Berhad (PKB).

Semasa ditanya sama ada kebimbangan sesetengah rakyat Kelantan yang ingin melabur dalam koperasi itu kesan kegagalan Koperasi Kohilal yang kebanyakannya dianggotai PAS, Nik Abdul Aziz berkata kegagalan koperasi itu ekoran kejatuhan saham dan keadaan ekonomi merudum pada 1998.
[
BERNAMA]

Tiada ulasan: