Sahabat Ilmu

Jumaat, 19 Februari 2010

KHUTBAH JUMAAT 5 RABIUL AWWAL 1431H

Wahai hamba-hamba Allah ! Bertaqwalah sekalian kamu kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa. Dan Janganlah kamu tidur ketika mendengar khutbah Jumaat kerana tidur dan bersembang sewaktu khatib berkhutbah kakan menyebabkan hilangnya pahala Jumaat dan menunjukkan kamu bukan orang yang bertaqwa kepada Allah swt.
Sidang Jumaat yang dihormati sekalian..
Firman Allah dalam ayat 21 surah al-Ahzab :
Maksudnya : Sesungguhnya adalah bagi kamu contoh ikutan yang terbaik pada diri Rasulullah s.a.w, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredhaan) Allah dan (balasan baik) pada hari akhirat. Dan mengingati Allah sebanyak-banyaknya.
Setiap kali kedatangan bulan Rabiul Awwal maka umat Islam seluruh dunia tanpa mengira muda atau tua, bangsa dan bahasa, budaya dan warna kulit, tempat dan pangkat sama mengingati kelahiran manusia agung yang membawa rahmat kepada sekalian alam yang diberi nama nabi Muhammad s.a.w. Pada diri nabi Muhammad s.a.w adalah contoh yang terbaik dari segenap segi di mana baginda adalah bapa mithali, pendakwah contoh, anggota masyarakat yang amanah dan juga pemimpin yang terbaik. Sebagai umat yang mencintai nabi Muhammad s.a.w maka tiada manusia lain yang sepatutnya dijadikan contoh ikutan kita melainkan nabi yang tercinta. Tiada cara berkeluarga yang lebih bahagia melainkan apa yang diajar oleh nabi. Tiada cara berdakwah yang lebih berkesan melainkan apa yang ditonjol oleh nabi. Tiada cara bersosial yang lebih baik melainkan apa yang dilakukan oleh nabi. Tiada cara berpolitik, berekonomi dan memimpin negara yang lebih hebat melainkan apa yang ditunjukkan oleh nabi.

Sidang Jumaat yang diberkati Allah..

Kedatangan Rabiul Awwal kali ini sewajarnya digunakan sebaik mungkin oleh seluruh umat Islam pada hari ini untuk kembali semula kepada semua ajaran dan sistem Islam yang menyeluruh agar kita kembali menjadi umat mulia. Apa gunanya kita menghabiskan wang yang beribu2 dalam memperingati hari kelahiran nabi Muhammad s.a.w sedangkan apabila dituntut agar dilaksanakan seluruh ajaran nabi maka kita tidak mahu. Bezakanlah sambutan Maulidurrasul yang kita adakan saban tahun dengan Maulidurrasul yang pernah dilakukan oleh Abu Lahab. Kita mesti ingat bagaimana Abu Lahab sanggup memerdekakan hambanya Suwaibah serta menyembelih 100 ekor unta kerana terlalu gembira menyambut kelahiran Rasulullah s.a.w tetapi akhirnya apabila nabi menyatakan tentang kenabiannya serta dakwah Islam maka dialah antara mereka yang paling utama menentang nabi sehingga dia mengatakan celaka kepada nabi tetapi Allah telah menyatakan bahawa Abu Lahab dan isterinya Ummu Jamil yang celaka bukannya nabi sebagaimana yang tertera dalam surah al-Masad.

Kita dapat saksikan bagaimana permusuhan Abu Lahab terhadap nabi begitu kuat antaranya dia sanggup mengahwinkan dua orang anaknya dengan anak nabi iaitu Ruqayyah dan Ummi Kalthom tetapi apabila nabi menyatakan kenabiannya maka Abu Jahal menyuruh agar kedua anaknya itu menceraikan anak nabi bagi menambah bebanan dan tekanan terhadap nabi. Begitu juga ketika berlakunya pemulauan terhadap suku Bani Hashim maka Abu Lahab turut serta memulaunya walau pun dia sendiri dari suku yang sama kerana bencinya terhadap nabi. Manakala isterinya Ummu Jamil sanggup menyakiti nabi dengan meletak duri disepanjang jalan yang digunakan oleh nabi.

Oleh itu umat Islam perlu sedar dan insaf bahawa sambutan Maulidurrasul yang diadakan mestilah selari antara apa yang dipuji dalam bacaan berzanji dan selawat dengan apa yang dilakukan dalam kehidupan seharian. Tidak cukup kita sekadar berarak membawa sepanduk sebagai tanda cinta kepada nabi sedangkan sifat amanah yang ditunjukkan oleh baginda tidak mahu diikut yang menyebabkan masalah rasuah, pecah amanah, kezaliman, pergaduhan politik, dengki mendengki, fitnah memfitnah terus membarah sehingga menggugat keselamatan negara.

Sidang Jumaat yang diberkati Allah,
Firman Allah dalam ayat 7 surah al-Hasyr :

وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ
Maksudnya : Dan apa jua perintah yang dibawa oleh Rasulullah (s.a.w) kepada kamu maka terimalah serta amalkan, dan apa jua yang dilarangNya kamu melakukannya maka patuhilah laranganNya. Dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah amatlah berat azab seksaNya (bagi orang-orang yang melanggar perintahNya).

Janganlah pula kita begitu bersungguh memuji akhlak nabi dan cara baginda menangani masalah sosial dengan sistem Islam sedangkan adanya umat Islam hari ini yang berusaha bersungguh-sungguh dalam memerangi pengajian, ceramah atau kuliah2 berkaitan Islam sedangkan dalam masa yang sama menggalakkan hiburan yang melalaikan serta penambahan pusat2 maksiat yang lebih banyak melahirkan pelacur dari kalangan umat Islam sendiri. Jangan kita hanya tahu memuji nabi yang mengharamkan arak sedangkan adanya umat Islam yang terlibat dengan saham atau hasil pendapatan bersumberkan arak.
Jangan hanya tahu memuji nabi yang mengharamkan judi yang banyak membawa masalah kepada negara sedangkan adanya umat Islam yang terang-terang membeli nombor ekor, memberi lesen dalam menambah bilangan pusat perjudian dalam negara. Jangan hanya tahu memuji nabi yang telah berjaya menyampaikan dakwah Islam kepada umat manusia serta berusaha dalam memperkukuhkan aqidah dan mengawal daripada berlakunya murtad dengan perundangan Islam sedangkan umat Islam hari ini bukan sahaja tidak melakukan kerja dakwah bersungguh-sungguh malah aqidah umat Islam semakin tercabar disamping tiada hukuman Islam bagi membasmi kemurtadan yang bertambah serius memandangkan perundangan yang ada itu sendiri telah pun murtad bagaimana mahu menjaga umat Islam daripada murtad.

Jangan hanya tahu memuji nabi yang mampu membina ekonomi berasaskan Islam yang kukuh dengan menghapuskan riba sedangkan umat Islam hari ini ramai yang terus bergelumang dengan riba, membuat pinjaman kenderaan, perumahan, pendidikan di bank2 konvensional, menggunakan kad kredit konvensional serta negara dihantui oleh masalah ceti haram yang sememangnya menghidupkan amalan riba. Janganlah kita hanya tahu memuji nabi sebagai seorang yang kuat dan hebat ibadahnya sedangkan umat Islam hari ini termasuk kita yang sedang mendengar khutbah sekarang ini amat malas beribadah.. Kita tiada masa untuk solat sunat, baca al-quran, berzikir, berdoa selepas sembahyang.

Kita hanya mampu sekali seminggu saja datang ke masjid iaitu pada hari Jumaat ataupun pada hari raya. Kita sibuk sampai tidak sempat datang dengar orang baca kitab. Orang mengajar hadis, kita tidak boleh hadir, orang mengajar tafsir, kita tidak boleh datang, orang mengajar feqah, kita tidak ada masa, orang mengajar akidah , kita ada mesyuarat, Orang mengajar Al-Quran, kita ada hal di pejabat, waktu ustaz mengajar bab taharah, haid, nifas, tayammum, wudhu, kita ke pasar malam, waktu ustaz mengajar bab hudud, qisas, takzir, bab pemerintahan Islam, bab politik Islam, hiburan Islam, pakaian Islam kita tetap tak boleh hadir.
Kenapa?
Kerana hendak sambut menantu, hendak menimang cucu, hendak berehat, penat balik kerja, nak tengok buletin utama, nak makan2 dengan keluarga, balik kerja lewat, ada temujanji dan pelbagai2 alasan lagi yang dicipta.. Sebab itulah hari ini manusia jadi lebih teruk, lebih jahat, lebih liar, lebih bodoh daripada lembu dan lebih setan daripada setan. Berlaku gejala orang Islam hina Islam, hina Nabi Muhammad saw, hina ahli keluarga Nabi, hina sahabat2 nabi, komplen hukum hakam al-quran, memperlekehkan alim ulamak, hisap dadah, buang bayi, bunuh bayi, bakar bayi, rogol saudara kandung, liwat, ajaran sesat, malas solat, tidak menutup aurat, berseluar pendek, perempuan2 berpakaian macam pelacur dan perempuan sundal, rasuah, menipu rakyat dan sebagainya..
Persoalannya..Sebab apa semua ini berlaku??
Semuanya kerana jahil, bodoh dan bangang tentang perintah dan larangan agama sendiri. Mengapa jadi jahil, sebab tidak mempunyai ilmu. Mengapa tidak mempunyai ilmu kerana sibuk tak sempat nak datang kuliah dan memang tak pernah ambik peduli dengan majlis2 ilmu yg diadakan di masjid2 dan surau2 dan tak pernah datang solat jamaah dan mendengar kuliah di masjid. Allah swt mencela golongan2 yang malas mendengar kuliah ini dgn firmannya di dalam surah al-Anfaal ayat 20-22:

20.Wahai orang-orang Yang beriman! Taatlah kepada Allah dan RasulNya dan janganlah kamu berpaling daripadanya, sedang kamu mendengar (Al-Quran Yang mewajibkan taatnya)
21. Dan janganlah kamu menjadi seperti orang-orang (kafir dan munafik) Yang berkata: "Kami dengar", padahal mereka tidak mendengar (tidak mahu menerima dan mematuhinya).
22. Sesungguhnya Sejahat-jahat makhluk Yang melata,di atas muka bumi ini pada sisi (Hukum dan ketetapan) Allah, ialah orang-orang yang pekak lagi bisu, Yang tidak mahu memahami sesuatupun (dengan akal fikirannya).

Sidang Jumaat Sekelian,

Semoga kehadiran Rabiul Awwal kali ini memberi sinar kepada umat Islam sebagaimana bersinarnya dunia setelah kelahiran Rasulullah s.a.w. Umat Islam mesti kembali bersatu atas landasan, perundangan dan ketetapan Islam. Umat Islam mesti bersatu atas dasar iman dan taqwa dengan menolak ideologi ciptaan manusia yang sesat dan membawa kepada kekufuran. Oleh itu kembalilah bersatu sebagaimana yang disifatkan oleh Rasulullah s.a.w dengan sabdanya :

مَثَلُ المُؤْمِنِيْنَ فِى تَوَادِّهِمْ وَتَرَاحُمِهِمْ وَتَعَاطُفِهِمْ كَمَثَلِ الجَسَدِ الوَاحِدِ إِذَا اشْتَكَى مِنْهُ عُضْوٌ تَدَاعَى لَهُ سَائِرُ الجَسَدِ بِالسَّهَرِ وَالحُمَّى
Maksudnya : Perumpamaan orang-orang beriman dalam erti kasih sayang, belas kasihan dan bertimbang rasa sesama mereka seperti tubuh yang satu iaitu apabila mana-mana anggota badan berasa sakit maka seluruh tubuh yang lain turut berjaga malam dan menanggung kesakitan.

Bersungguh dalam bersatu dengan Islam sebagai wadah perjuangan dan pengamalan seharian. Semarakkan semangat jihad agar kita dapat menghapuskan segala kemaksiatan, kemungkaran dan kezaliman dalam keluarga, masyarakat dan negara. Jangan sesekali kita tunduk kepada kekufuran dan kejahilan. Biar pelbagai ujian, halangan, cabaran dan tentangan yang datang dalam perjalanan mencari keredhaan Allah namun perjuangan memartabatkan agama allah, hukum allah, perundangan Allah, ilmu Allah, ajaran Allah mesti diteruskan sehingga datangnya ketentuan daripada Allah swt sebagai penyambung tugas2 yang telah dilaksanakan oleh Baginda Rasulullah saw suatu ketika dulu.

(TEKS KHUTBAH JUMAAT INI DI SEDIAKAN DAN DISAMPAIKAN OLEH USTAZ MUHAMAD NAIM BIN HASHIM DI MASJID AR-RAHMAH KG SG BUAYA RAWANG)

Tiada ulasan: