Sahabat Ilmu

Khamis, 21 Julai 2011

Seminar Transformasi Ramadan


Ramadhan tiba berulang masa.
Di suatu ketika, ketibaan Ramadan sinonim dengan kegemilangan umat. Ramadan mencatat kemenangan di medan Badar dan pembebasan Kota Makkah. Ramadan juga mengiringi ketibaan Islam di bumi Andalus. Ramadan mewarnai kejayaan Salahuddin al-Ayyubi membebaskan al-Masjid al-Aqsa daripada cengkaman Tentera Salib. Malah Ramadan juga menyaksikan kejayaan Saifuddin Qutz menumpaskan kemaraan Moghol di medan ‘Ain Jalut.

Demikianlah Ramadan dan kejayaan silam. Masihkah Muslim dan Ramadan, intim dalam hubungan yang gilang gemilang itu? Bagaimana Ramadan semalam dan bagaimana pula Ramadan hari ini? Masihkah Ramadan itu suatu latihan dan proses Rabbani, atau hanya adat di limpahan nikmat?

TRANSFORMASI RAMADAN mengajak kaum Muslimin menjernihkan pandangan.
Ia bukan manual Fiqh pada membicarakan teras hukum dan perundangan.
Ia adalah senaskhah peringatan buat renungan.
Agar Ramadan ditempuh dengan penghayatan.
Bukan bulan manusia rancak memusimkan agama tanpa makna.
Jangan berpuasa tanpa agama.
Jangan beragama tanpa Tuhan.

“Wahai orang-orang yang beriman, puasa diwajibkan ke atas kamu sebagaimana ia telah diwajibkan ke atas umat sebelummu, agar (dengan puasa itu) kamu menjadi insan yang berTaqwa” [al-Baqarah : 185]

Nantikan kemunculan buah tangan keenam kami, Seminar Transformasi Ramadan, Insya Allah.

Semoga artikel-artikel ini dapat menyuntik sesuatu sebagai bekalan diri mempersiapkan diri menjelang kedatangan Ramadan kali ini.

Laman web:
http://akademisinergi.com/

Tiada ulasan: